Nieuwsbrief november en december
KINDEREN DENKEN MEE

 
Trees of Wisdom
DOOR KINDEROGEN GEZIEN
Waarden en ethiek. Onderwerpen uit de video van Carl Sagan (†) uit 1996. Hij reflecteert op de menselijke staat terwijl de video ons steeds confronteert met passende metaforen. ‘The Best Speech about Humanity’ heet de Youtube film. Carl Sagan spreekt met zijn sonore stem over de wereld en zijn toekomst. Waarom déze start in de Trees of Wisdom, nieuwsbrief van november/december?

Trees of Wisdom mocht in Lekkerkerk, gemeente Krimpenerwaard, bij een gastles zijn van Democracity’, een spel van ProDemos. Het spel werd gespeeld door leerlingen groep 8 van de Flora School uit Krimpen aan de Lek. Zij maakten kennis met het democratisch inrichten en besturen van een fictieve stad. In de raadszaal waren ook lokale politici aanwezig. We hoorden de leerlingen partijen oprichten en slogans bedenken.

Het zal wellicht niemand verbazen. Ook deze basisschoolleerlingen richtten partijen op die de menselijke staat raakten, maar dan op het niveau van de fictieve stad. Basisschoolkinderen van nu weten wel wat er moet veranderen. Elke door kinderen opgerichte partij had het over klimaat en over minder plastic en een aantal partijen kozen als partijdoel ‘alle kinderen van de wereld naar school’  en ‘minder armoe’.

Raadslid van Pro Krimpenerwaard merkte aan het eind op dat kinderen wel een betere wereld zouden bereiken met hun pragmatische blik. Die blik zien we ook terug bij de jongen uit de video van Sagan. Een kind met een onderzoekende blik. Vol verwachting kijkt dit kind de toekomst in. Wellicht aanleiding tot overpeinzingen voor de maand december!


 
IN GOUDA EEN STAD INRICHTEN EN BOUWEN MET DEMOCRACITY
‘Democracity’ in het Huis van de Stad
Met dank aan: Kirsten Ravenschot, Vincent Molenaar en deGouda

Afgelopen week speelden Goudse basisschoolleerlingen Democracity in het Huis van de Stad. Bezoekende politici waren prettig verrast over hun inzichten en vaardigheden. Tot aan 8 november zijn ze in de raadszaal in het kader van Burgerschapsonderwijs. Het nieuwe stadhuis heeft dan bezoek gehad van 8 klassen met 128 leerlingen.

Onder begeleiding van ProDemos speelde de eerste groep leerlingen van de basisschool Wereldwijs het spel. Hierboven een registratie. Wat vonden deze Syrische, Poolse, Marokkaanse, Chinese, Italiaanse kinderen belangrijk aan een stad? 'Veiligheid. Een rechtbank om criminelen te veroordelen. Scholen voor alle kinderen zodat kinderen een goede toekomst hadden. Werk voor ouders zodat kinderen thuis eten hadden.'
In de komende dagen horen we meer. Ook kennis maken met de gedachten van de kinderen? Kijk op onze FaceBook pagina. Ik bericht er de komende week elke dag over.
MET UW KLAS DÍT SCHOOLJAAR NOG DEMOCRACITY SPELEN IN HET 'HUIS VAN DE STAD?'

mail naar:
info@treesofwisdom.nl
‘Als leerlingen regelmatig een socratisch gesprek voeren, ontstaat er een andere sfeer in de klas. De leerlingen werken meer samen en ook durven meer kinderen hun zegje te doen. Dat blijkt uit promotie­onderzoek van een onderwijskundige van de universiteit van Stockholm’
 
Jason W. Volkskrant 28-09-2018
 
Kinderen van elk niveau kunnen dergelijke gesprekken voeren.
Trees of Wisdom op VSO' De Ark'
 

TREES OF WISDOM en VSO ‘DE ARK‘

De eindklassen van VSO ‘De Ark’ Gouda, hebben de afgelopen weken ‘filo’, filosofieles, gehad. We voerden Socratische gesprekken met de leerlingen van 3a en 3b en maakten hele mooie tekeningen. Jezelf mogen zijn vonden de leerlingen belangrijk. Je goed voelen in een veilige omgeving vonden ze belangrijk. Weten wie je bent en waar je van houdt. Leerlingen zagen verschillen en gelijkenissen. 

Met het school project ‘Kijk mij Nou’, werkten de leerlingen van de eindklassen van ‘De Ark’ Gouda aan de versterking van hun identiteit. Immers, identiteitsbesef maakt van elke leerling een bewuste burger.
HET EVENT KIJK MIJ NOU
KíjK míj Nou
Leerlingen van VSO 'De Ark' verlaten met trots de hun zo vertrouwde omgeving en laten in foto/video opnames zien wie ze zijn. Hoe willen ze zichtbaar zijn voor familie/vrienden en de Goudse gemeenschap? Wat maakt hun gelukkig. Waar houden ze van! Wat kunnen ze! Hoe maken ze anderen gelukkig! 

Gouda, here we come ......ontmoet sterren!

 
Het is de moeite waard elkaar te kennen. 

TREES OF WISDOM CURSUSJAAR 2020/2021

"Ontmoeten Christelijke kinderen wel Islamitische kinderen?" Deze vraag stelde ik aan de directeur van de Johannes Calvijn in Gouda. Met geloof als gemeenschappelijke basis zou je vermoeden dat ze elkaar zouden kunnen vinden. Nee, niet, was het antwoord. Trees of Wisdom gaat voor het cursusjaar 2020/2021 een poging wagen een praktisch programma op de plank te leggen om deze verbinding te maken. Wij zijn van mening dat wanneer kinderen uit verschillende groepen elkaar op jonge leeftijd leren kennen, dit veel moois op kan leveren voor later. Zíj zíjn samen met anderen de vormgevers van Nederland. Jong geleerd, …… oud gedaan!
 

AANVULLENDE INFORMATIE

Meer informatie over Trees of Wisdom? Klik hier.
Meer informatie over DemocraCity van Stichting ProDemos (gratis voor scholen in Gouda)? Klik hier.
 

ONZE PARTNERS:


Bezoek de website van De Goudse School
Bezoek de website van de Internationale school voor wijsbegeerte